UNIX haladóknak - telepítés PDA-ra

Ez az oldal historikus jellegű, két tanév IPAQ UNIX feladatainak archívuma. Az eredeti (részletesebb) anyag már nem érhető el a korábbi fórumban.

2007-ben kaptam egy halom régi IPAQ-ot a HP Magyarországtól, és kiadtam hallgatóknak őket, hogy kísérletezzenek rajtuk UNIX telepítésével. 2008-ban is hasonló feladatokkal osztottam ki az eszközöket. 2009-től már a beágyazott szakirányon használjuk az eszközöket.

Operációs Rendszerek - UNIX haladóknak

Az operációs rendszerek c. tárgyhoz kapcsolódó fakultatív feladatok megoldása

Mit kínálok?

Akik az előadásokon elsajátítható ismereteknél lényegesen többre vágynak (és vállalják az ezzel járó lényegesen nagyobb terhelést), azoknak abban segítek, hogy a UNIX részből erős gyakorlati ismereteket szerezzenek.

Ennek érdekében (korlátozott számban) minden jelentkező kap egy PDA-t, vagy valamilyen egzotikus hardvert (szekrény méretűek, stb.), és egy hozzá való feladatot (választható, de már az operációs rendszer telepítése sem triviális).

A jelentkezővel közösen kidolgozott feladat célja az, hogy egy érdekes gyakorlati feladat megoldása közben, a biztosan fellépő problémák leküzdésével erős gyakorlati ismereteket lehessen szerezni UNIX (Linux) rendszerekről.

Mit várok el?

Önállóságot és aktivitást.

A megállapodásban rögzített feladat teljesítését (problémák persze lesznek, egy esetleges kudarc nem jelent nem teljesítést). Emellett a "normál" anyagban sem lehet lemaradni, tehát a ZH sikeres teljesítése is követelmény. A közösen kitalált feladat elvégzéséről egy rövid beszámolót is kell készíteni.

Jutalom?

Ritkábban elérhető eszközön szerzett gyakorlati tapasztalat. Az igazán ügyesek a készlet erejéig kapnak egy ... majd meglátjuk (a témában érintett magyarországi cégek által felajánlott eszközt).
A vizsga UNIX-os részében is biztosan segít egy sikeresen megoldott feladat.

Jelentkezés

A szükséges elhatározás és motiváció összegyűjtése után emailben nálam.
Határidő: folyamatos, de az eszközök korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Feladatok (korábbi, ötletek)

Minden esetben egyedi megállapodás tárgya az elvégzendő feladat, így az itt leírtaktól merőben eltérő kiírás is elképzelhető.

Ez az első félév, amikor ezt a lehetőséget felkínáljuk, így a pálya eléggé nyitott és bizonytalan. Mivel itt nem PC-kről, hanem egészen más felépítésű gépekről van szó, ezért már az operációs rendszer telepítése is kihívás lehet.

A PDA-kkal általában rájuk szabott feladatokat kell megoldani (levelezés, média lejátszás, térkép és navigáció, internetezés, stb.), a nagyobb szekrényeken pedig Redhat Enterprise Linux Server szolgáltatásokat kell beüzemelni (web, adatbázis, fájlmegosztás, stb.)

Szemelvények beszámolókból...

"Ashin"

A cél egy Linux terjesztés telepítése volt iPAQ PDA-ra. Ezen felül az SDL nevű absztrakciós programkönyvtár felhasználásával demonstrációs programot terveztem fejleszteni az eszközre, ez volt a kitűzött feladat.

Az eszközzel való ismerkedés után telepítettem egy Linux betöltésére alkalmas rendszerbetöltő programot, majd ennek segítségével telepítettem az eredeti tervekben szereplő Familiar nevű, direkt kézi számítógépekre szánt Linux disztribúciót is. Az elérhető grafikus felületek közül az Opie nevű felületet választottam. A telepített rendszer rendelkezik a hagyományos PDA alkalmazások (naptár, telefonkönyv, szövegszerkesztő, stb.) mellett FTP klienssel, médialejátszóval, IRC klienssel, és web böngészővel, valamint PDF olvasóval. Rendelkezésre áll sok program, mely  külön telepíthető az ipkg parancs használatával. Természetesen USB kapcsolaton keresztül SSH használatával elérhető az eszköz PC-ről is.
Az ipkg csomagkezelővel az SDL programkönyvtár is felkerült a PDA-ra, és így az eszköz oldaláról lehetővé vált a fejlesztés. A következő lépésben a saját PC-men létrehoztam egy ún. toolchain-t, egy fordító környezetet, ami képes a PDA-n is futtatható binárisokat építeni. Ez tartalmaz GCC fordítót, glibc alapkönyvtárat, és a futtatható állományok létrehozásához elengedhetetlen binutils csomagot is.
Először egy egyszerű rajzoló programot implementáltam, hogy lássam boldogul-e az SDL a PDA-ban rejlő lehetőségek kiaknázásával. Ez a program egyszerűen megjeleníti az érintőképernyőre rajzolt vonalat.
Másodszorra már egy komolyabb programot hoztam létre, nevezetesen egy Sokoban klónt. Ez egy logikai játék, a mellékelt kép ezt ábrázolja működés közben.
Az említett programok kipróbálhatók lesznek a bemutatás alkalmával.

Az említett "soko" program forráskódja elérhető a következő helyen:
http://repo.or.cz/w/soko.git

"KT"

A unix-os feladat keretében egy Compaq PDA-ra telepítettem a Familiar linuxot és
kipróbáltam az OPIE és a GPE GUI-kat.
A pda-n eredetileg Windows CE fut és soros porttal rendelkezik. Az ActiveSync program segítségével átmásoltam a BootBlaster programot és az új rendszer betöltőt, amellyel biztonsági másolatot készítettem az eredeti betöltőről és a Windowsról. A BootBlasterrel lecseréltettem a betöltőt, azután ellenőriztettem vele. Újraindítás után HyperTerminal-lal feltöltöttem a Familiar linux-ot.
PPP alapú hálózati kapcsolatot hoztam létre az asztali PC és a pda között. Mivel a Familiar developer verziója nem rendelkezik gui-val ezért a PuTTY programmal SSH-n keresztül konfiguráltam a pda-t.

"llutyo"

A Familiar Linux disztribúciót telepítettem, a dokumentáció alapján gond nélkül ment.
A fejlesztés megkezdéséhez ki kellett alakítani egy „cross-compiler” környezetet a fejlesztésre használt PC-n, mivel a PDA-n történő fejlesztés körülményes (kevés tárhely, kevés számítási kapacitás, nehézkes adatbevitel). Több eszköz kipróbálása után a Scratchbox környezetre esett a választás.
Egy „Malom” táblásjátékot valósítottam meg mesterséges intelligenciával, a grafikához az SDL könyvtárat használtam. A program fejlesztése, keresztfordítása, PDA-n való futtatása sikerrel járt. A mesterséges intelligencia is kiválóan teljesített PDA-n.
A részletes összefoglaló megtekintése

Tippek a PDA-k használatához

Hogyan töltsük vissza a WinCE 3.0 (Pocket PC 2002) oprendszert a PDA-ra, ha valaki átírta Linux-ra

Összeállította: Dabóczi Tamás

Instruction how to restore WinCE:
    http://handhelds.org/moin/moin.cgi/RestoringPocketPc

WinCE image
Innen érdemes letölteni, nem a hp honlapon lévőt. Ezt nem kell editálni, hanem kapásból tölthető.
http://handhelds.org/download/feeds/wince/

Az install menete a következő:
- először fel kell tölteni az aksit. Addig ne kezdj bele semmibe.
- össze kell kötni a cradle-t és a PC-t a soros kábelen,
- Remélhetőleg a linux bootloader-e van fent a pda-n. Ez mind a linux Familiar-t, mind a wince-t tudja fogadni. (ARM bootloader, rev 2.21.12  http://www.handhelds.org). Bootloader cseréhez kell egy szünetmentes táp, mert ha install közben elmegy a fesz., akkor meghal a PDA.
- PC-n Hyperterminal com port, a következő beállítással:
    115200 bps,
    8N1 serial configuration,
    no flow control,
    no hardware handshaking
- A PDA-n az alsó középső joy-pad-et (legnagyobb gomb) középen, majd alul a kis nyíláson  a saját ceruzájával a reset gomobot megnyomva előjön a bootloader.
- Serial Bootloader Console kiválasztása a PDA-n (bal szélső nyomógomb)
- PDA a craddle-re,
- PC hyperterminal-on üss néhány entert, megjelenik a boot> prompt
- PC-n hyperterminal-ba írd be: load root  (Enter)
- küld át a már letöltött oprendszer image-t a következő módon:
  hyperterminal: transfer/send file
    filename: h3970_image.gz  (a megfelelő wince image, gz-ben hagyva, nem kicsomagolva!)
    protocol: Ymodem
    send
- itt várni kell kb. 25 percet, mert a soros vonalon lassan megy át a 32 megabyte
- ha minden lefutott (hyperterminalon semmi újat nem ír ki), írd be a hyperterminal-ba:
    boot wince (Enter)

Itt a vége, fuss el véle.

Még néhány hasznos trükk:

http://en.pdamobiz.com/en/forum/PDAforu … 8&PN=8
http://www.handhelds.org/pipermail/ipaq/192/19267.html