Projektjeim

A korábbi honlapomról átemeltem ide néhány jelentősebb projektem adatát.

A lista nem teljes, további munkáimról a hivatalos tanszéki honlapomon tájékozódhat.

2010 - 2011 | web

A projektben egy olyan orvosi tudástár- és döntéstámogató rendszert készítünk, amely a sürgősségi betegellátás területén érintett orvosok munkáját segíti a kórképek részletes bemutatásával, valamint a kapcsolódó tünetek, vizsgálatok, kezelések, és gyógyszerek adataival. A rendszerben tárolt tudásra építve egy konzultációs folyamat a diagnózisok felállításában is az orvosok segítségére lehet.


2010 | docbook, fogalomtár, intelligens rendszerek, web, xml

A projekt fő célkitűzése egy szakmai webportál kialakítása, amely széles célközönség számára mutatja be a mesterséges intelligencia szakterületét. A munka gerincét általunk írt illetve fordított szakkönyvek webre ültetése (és kiegészítése), valamint a tudásszerzést hatékonyan támogató webrendszer kialakítása jelenti.


2008 - 2009 | fogalomtár, web

A kutatócsoportunk honlapja a csoport és kutatási tevékenységének bemutatása mellett elsősorban oktatási feladataink támogatását szolgálja. Ezen keresztül zajlik a BSc és MSc hallgatóink tájékoztatása, valamint az önálló hallgatói munkák bemutatása.


2006 - 2010 | fogalomtár, kontrollált nyelv, web

2006 óta foglalkozom kontrollált természetes nyelvű felületek kutatásával és fejlesztésével. Ennek keretében született meg egy keretrendszerem, amelynek a célja természetes nyelvű felületek egyszerű megvalósítása. Azt szeretném elérni, hogy egy alapvető programozási ismeretekkel rendelkező fejlesztő nyelvészeti ismeretek hiányában is megvalósíthasson egyszerűbb természetes nyelvű felhasználói felületeket pl. webes környezetben.


2005 - 2008 | fogalomtár, web, xml

A projekt fő célkitűzése egy tezaurusz és annak fejlesztését és alkalmazását támogató webrendszer kidolgozása volt, amely támogatja a diplomák és szakképesítések nemzetek közötti elismertethetőségét és átláthatóságát a bennük felhasznált kifejezések, fogalmak nemzetközi szintű egységesítésével. A szótárra alapozva egy olyan önéletrajz-készítő webrendszert is megvalósítottunk, amely Europass CV formátumban rögzíti a felhasználó által megadott képességeket és kompetenciákat.


2005 - 2007 | web, xml

A Szakmainfó Pályatervező webrendszer fő célja a diákok számára egy könnyen használható, informatív és látványos rendszerben bemutatni pályaválasztásukat és képzésüket segítő információkat. Ehhez elkészült a SzakmaInfo DVD rendszer, amely multimédia környezetben jelenít meg képzésekkel és szakmákkal kapcsolatos információkat, illetve egy önértékelő modul segítségével támogatja a szakmák közötti választást.


2004 - 2005 | kontrollált nyelv, web

A feleségem doktori munkájához kapcsolódóan készítettem egy webrendszert, amely idővel kisebb kutatási projektté nőtte ki magát. A rendszer kb. 30 000 magyar főnév adatait tartalmazza, amelyhez előbb egy egyszerű webes keresőt készítettem, majd egy természetes nyelvű lekérdező felületet is.


2003 - 2009 | web

A tanszék adatbázis-alapú webrendszere, amely elsősorban az oktatással és a belső tanszéki életünkkel kapcsolatos tevékenységeket hivatott segíteni.


2001 - 2005 | dokumentum elemzés, intelligens rendszerek, keresés, web, xml

A magyar Information & Knowledge Fusion (Információ és Tudás Tárház) projekt (IKF-H) egy nemzetközi EUREKA alkalmazott kutatási projekt keretein belül zajlott. A kutatás fő célkitűzése új intelligens tudástár építési módszetanok tervezése, analízise és megvalósítása volt.


2001 - 2002 | fogalomtár, web, xml

A projekt fő célkitűzése a tanszék három kutatási területén (beágyazott szoftver rendszerek, rendszerintegrációs technológiák és adat- és információanalízis) fogalomtárak összeállítása és szakmai ismertetők írása volt.


2000 - 2002 | keresés, web

A Docman kutatási és fejlesztéis projektben szövegindexelési és keresési technikákkal kísérleteztem. A rendszer fő célkitűzése volt a weben illetve fájlrendszeren keresztül feltöltött dokumentumok elemzése, kereshetővé tétele többféle (nyíl, ill. kontrollált) indexelési technikát felhasználva.


1996 - 2000 | intelligens rendszerek, web, xml

A Promanual EU projekt célkitűzése olyan módszertan kialakítása volt, amely hatékonyan segíti a termékekhez kapcsolódó intelligens döntéstámogató rendszerek készítését. A munka során egy web- illetve XML-alapú rendszert fejlesztettünk, amely egy szerszámgép megismerését és kezelését segítette.