Videokonvertálás Windows és Linux alatt

A választék hatalmas, sok ingyenes és jó program van mind Windows, mind Linux alatt. Sok próbálkozás után (egyszerűbb, de fapados programoktól a pilótavizsgás megoldásokig) végül néhány egyszerű, de jól konfigurálható programnál kötöttem ki, amely egyaránt fut Linux és Windows alatt is.

Handbrake

A Handbrake alapvetően H264 (MKV, MP4) beállításokkal rendelkező, egyszerűen használható konverter Linux és Windows alá. Apple eszközökre optimalizált kiemenet jól tud kezelni, de általános H264/MKV fájlok előállítására is alkalmas

WinFF

Egyszerű interfésszel, ámde remek képességekkel megáldott program a WinFF, amely az ffmpeg program köré épített grafikus felület Windows és Linux alatt.

A kimeneti formátumot előre létrehozott beállítások (presets) közül egyszerűen és gyorsan kiválaszthatjuk. Gyakorlatilag mindenféle kimenet előállítható vele, ha rendelkező a neki megfelelő preset fájllal. A program telepítése után érdemes új, a saját céljainknak megfelelő beállításokat letölteni az internetről ("winff preset" vagy "ffmpeg preset" kereséssel). A beépített beállítások sok esetben NTSC rendszerre érvényesek, ezért érdemes átnézni azokat, amiket használni szeretnénk.

Freemake Video Converter

A Freemake Free Video Converter könnyen áttekinthető és használható interfésszel rendelkezik, nagyon ügyes szolgáltatásai vannak, de sajnos csak Windows alatt fut és a beállítási lehetőségei is eléggé korlátozottak. Ha nem kritikus a konvertálás pontos beállítása, és Windows (vagy Wine) elérhető, akkor mindenképpen ajánlott.

... folyt. köv. ...

Formátumok és tippek

Deinterlace (váltottsoros video progresszívre alakítása)

Komoly fejfájás, hogy a kamerák váltottsoros (interlaced) felvételt készítenek. Számos eszköz (szűrő) létezik a probléma megoldására. A Handbrake és az ffmpeg a Yadif (Yet Another Deinterlacing Filter) szűrőt használja, amit általában jónak tartanak.

H264 (x264)

  • Lassú lesz a konverzió erre a formátumra (< 10 fps egy átlagos gépen), de jó minőségű és kis méretű kimeneti fájlt kapunk a konverzió után.
  • Az asztali DVD lejátszók egyre nagyobb része is támogatja ezt a fromátumot
  • 720-as és 1080-as HD felbontásokban jelenleg ez a vezető kodek.
  • Az ffmpeg telepítésével sokféle preset érkezik, amikkel kísérletezhetünk (lásd ezt a weblapot!)
  • Ha nem kritikus a pontos fájlméret, akkor a "Constant Rate Factor" beállítása javasolt (pl. -qrf 20), és elég egy menetben kódolva előállítani a kimenetet.

DIVX/XVID

  • A DivX kommerciális, míg az Xvid egy GPL licencű szabad szoftver (video kodek).
  • Gyakorlatilag minden DVD lejátszó ismeri őket.
  • Az SD (standard definition, azaz TV felbontású) anyagok kódolására leginkább használt kodekek
  • Előnyük, hogy viszonylag kis fájlméret mellett jó minőségben és gyorsan állíthatjuk elő a kimenetet (akár valós időben is működhet a tömörítés)

... folyt. köv. ...