Önálló labor tudnivalók

Aktuális témaválasztékom a hivatalos tanszéki honlapomon érhető el.

Az alábbiakban szeretném összefoglalni, mit kérek a hozzám jelentkező hallgatóktól - és mire lehet tőlem számítani az önálló hallgatói munkák konzultálása során.

A jelentkezés menete

Az egyes szakirányok (ágazatok) meghatározzák az önálló labor / szakdolgozat / diplomaterv jelentkezés menetét. Ezek kötelező előírások, rám is vonatkoznak. Ezek mellett (vagy hiányában) a következőket kérném a jelentkezőktől (emailben):

  • rövid bemutatkozás (szakirány, előismeretek, stb.)
  • miért érdekli a téma, mi fogta meg benne (motiváció)
  • foglalkozott-e már hasonló témával korábban
  • ha van elképzelése a feladatkiírás esetleges átalakításáról, testre szabásáról

A levélre válaszul megírom, hogy van-e még hely a témán (a párhuzamos jelentkezések miatt a weben ez nem mindig látszik), valamint azt, hogy mikor tudjuk személyesen megbeszélni a jelentkezést.

A feladatkiírás véglegesítése

A weben olvasható témakiírásaim csak tervezetek.
Szerintem a jó önálló labor munka kulcsa a motiváció, azaz a testhez álló feladatkiírás, ezért minden hallgatóval közösen alakítom ki azt.

A feladatkiírás vad álmoknak is teret engedhet. Senki se korlátozza a fantáziáját! Olyan feladatkiírást álmodjon meg magának, ami munkára ösztönzi. Az én dolgom az, hogy egy megvalósítható terv szülessen. Az sem tragédia, ha végül nem készül el minden.

A feladatkiírás elkészítése során azt is tisztázzuk, miben tudok segíteni a munka során, és miben nem. Az, hogy valamihez nem értek, nem akadályoz meg a tanácsok osztogatásában  (a mögöttem álló oktatói és mérnöki tapasztalat segít ebben), de konkrét kérdések megválaszolására, illetve (programozási) problémák megoldására ezekben az esetekben nem vállalkozom. Általában is csak ritkán: az önálló munka egyik célja éppen az, hogy - támogatással, de - önállóan küzdjünk meg velük.

"AlibI" konzultációt nem vállalok. Ha úgy látom, a hallgatót a kiírás nem ösztönzi munkára, nem ébreszt benne ötleteket, nem vállalom a konzultálását.

A konzultáció menete

Heti rendszerességgel, fix időpontban tartok konzultációt. Az időpontban a félév elején egyezünk meg a hallgatóval.
Egy-egy alkalom kimaradhat, de aki sokáig nem jelentkezik, nem fogja befejezni a feladatát.

Aki jól halad a munkájával, azzal a félév zsúfolt időszakában elég ritkábban találkoznunk. Akinek a kezét kell fogni, hogy haladjon, annak fogom a kezét (de nem oldom meg helyette a feladatot).

A félév elején készítünk egy vázlatos munkatervet. A félév során a konzultációkon ennek megfelelően mindig átnézzük az elmúlt hét eredményeit, és rögzítjük a következő hét (hetek) feladatait.

A beszámoló rendje

A szakirány / ágazat / tantárgy előírásai az irányadóak. Csak annyit kérek, hogy legyen időm átnézni a prezentációt, illetve a féléves beszámolót, a szakdolgozatot vagy diplomatervet.

A munka értékelése

A viszonylag kötött féléves munkarendnek köszönhetően ritkán adok rossz jegyet.

Ha valaki a képességeinek megfelelően jól dolgozik, és az időben jelzett hibáit javítja, az jelest kap.

Ha valaki felrúgja a félév elején kialakított munkatervet (nem hallok felőle a félév során), az elégtelent kap. Erre sajnos akadt már példa. Nem nagyon szokott érdekelni, ha valaki a félév vége felé jön, hogy ezért vagy azért elmaradásban vagyok, de majd most... Az sem érdekel, hogy ki mit csinált az egyetem mellett, amiért nem tudott haladni a feladatával, hiszen tudta előre, amikor megegyeztünk a munkatervben.
Természetesen váratlan külső körülmények felmerülhetnek, amit igyekszem figyelembe venni.