Irodalomgyűjtés és a gyűjtemény publikálása

Mindig bosszantott, hogy a megőrzésre érdemes cikkeket (weblapokat, stb.) nem tudom egyszerűen, rendszerezhetően és később jól kereshető módon elmenteni. A könyvjelző ehhez kevés (pláne, ha eltűnik az eredeti forrás), a fájlrendszer és a kliens dokumentum tárak/indexelők nehézkesek, döcögősek, a szerver-alapú megoldások pedig túl sok erőforrást (leginkább időt) emésztenek fel.

A firefox telepítése után megtaláltam az egyelőre tökéletesnek tűnő megoldást: Zotero.

Beépülve a böngészőbe képes bármilyen weboldalt, illetve az ott található PDF dokumentumokat egy helyi tárolóba lementeni, a mentett anyagokból egy kategorizált gyűjtemény-rendszert készíteni, amelyben még a PDF kereső is működik. Szerencsés esetben a weboldalakról elég sok metainformációt kigyűjt (Google Scholar, IEEE, ACM, Citeseer esetében pl. forrás, szerzők, stb), de az elmentett anyagok metaadatai kézzel is kiegészíthetők, megjegyzésekkel, címkékkel láthatók el. Sőt! Akár a lementett weblapra megjegyzések is firkálhatok, kiemelhetők annak egyes részei.

Az így létrejött gyűjteményből sokféle formátumban menthetők ki adatok (pl. hivatkozás listák egy cikk írásához, komplett PDF riportok, stb.), és szövegszerkesztőbe is átemelhetők (az MS Word és Libre/OpenOffice Writer kiegészítői segítségével).

A gyűjtemény több gép között is szinkronizálható a Zotero Sync, vagy saját megoldások használatával.

Nem sorolnám tovább itt a képességeit, inkább érdemes megnézni a weblapját és az ott levő demókat.

Hallgatóim számára ajánlott az irodalmazási tanácsokról szóló oldalam elolvasása és az ott leírtak követése.

Alkalmazási tanácsok

  • Érdemes akár többféle struktúrában (gyűjteményben) is rendszerezni a publikációkat (ez nem jelent többszörös tárolást), pl. többféle téma, a gyűjtés célja, adott tanulmány írása, stb. szerint.
  • Csak bizonyos forrásokból tudja kinyerni a publikációs metaadatokat, de mentés mindenről készíthető (képekről is!)
  • Az éppen látott weboldalról a böngésző címsor végén látható kis szimbólumra kattintva kell mentést készíteni (lásd a képen!)
  • Egy irodalmi tételhez máshonnan letöltött PDF is csatolható az Add attachment / Attach stored copy of fájl kontextus menüpont kiválasztásával.
  • A Library-ba minden bekerül, amit egy gyűjteményben elhelyezünk, és nem törlődik, amikor a gyűjteményből töröljük (DEL gomb), de kérhető a teljes törlés is (Delete from Library).
  • Érdemes néha megnézni a Duplicate Items gyűjteményt, és összeolvasztani a duplumokat.

A gyűjtemény publikálása a weben - Drupal Bibliography modul

A Zotero gyűjteményt (vagy egy részét) RIS formátumban elmenthetjük, amit a Drupal Bibliography modulja be tud tölteni, és az egyes irodalmi tételekből weboldalakat készít. Az így létrejött oldalakat többféleképpen listázza és kereshetővé is teszi.

Példaként megnézhető a kontrollált természetes nyelvekről szóló gyűjteményem (2009).

Mendeley

Akit a közösségi funkciók (megosztás másokkal, kis munkacsoportok alakítása, stb.) jobban érdekelnek (ezen a téren a Zotero nem sokat nyújt), annak javaslom a Mendeley Desktop rendszer kipróbálását. Sok tekintetben hasonlít a Zoterora. Szerintem az alapképességei gyengébbek, de a közösségi funkciói sokkal erősebbek.