Az XML alapjai (szakképzési tanfolyam)

A tanfolyam célkitűzése, hogy ipari szakemberek számára alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket adjon át az XML technológia alapterületein, illetve annak alkalmazásairól.

A tanfolyam hivatalos honlapja a tanszéken. Az ott leírtak kiindulási pontnak tekintendők - általában témájában és módszertanában is "testre szabom" a tanfolyamot (1, 2 vagy 3 napos tananyag, elmélet - gyakorlat aránya, alkalmazási területek részletezése, az ügyfélnél alkalmazott fejlesztőeszközök XML képességei, stb). 

Mit nyújt a képzés?

Kisebb elméleti bevezető után az XML technológia széles körben alkalmazott gyakorlati alapjait ismerteti, a fontosabb ipari szabványokat, jellemzően alkalmazott megoldásokat és eszközöket - mindezeket a gyakorlatban is kipróbálható módon.

A tanfolyam számítógépes környezetben zajlik, az elméleti és gyakorlati részeket ötvözve. (A gyakorlatokhoz szükséges szoftvereket otthoni gyakorlás céljára is átadjuk.)

Többféle részletezettségű tanfolyami anyag is a cégek rendelkezésére áll, hogy kiválaszthassák a munkatársaik előzetes tudása, valamint a megszerzendő ismeretek köre alapján a nekik megfelelő változatot.

Főbb XML témakörök

  • Az XML alapjai és jelentősége
  • XML dokumentumok létrehozása
  • Deklarációs rendszerek (DTD, XML Schema)
  • XML dokumentumok programozott feldolgozása (SAX,DOM,nyelvi kötések)
  • Strukturált dokumentumok transzformációja (XSLT)
  • Nativ XML adatbázisok és hagyományos adatbázis-kezelők XML képességei
  • Az XML jellemző alkalmazási területei
    (webrendszerek, dokumentum-kezelés, üzleti rendszerek integrációja, SOA, stb.)

(Az első kivételével minden felsorolt témához gyakorlat is tartozik.)

További olvasnivaló

Érdemes megnézni az XML lapomat, ahol témába vágó publikációimról és projektjeimről is írok.